Är tandtråd onödigt?

I USA har regeringen länge rekommenderat medborgarna att använda tandtråd. Men på vilka grunder? Nu är det många i Förenta Staterna som ifrågasätter nyttan med tandtråd. Men de svenska tandläkarna står fast vid sin rekommendation.

I want you to floss everyday! Nej, vad vi vet finns det inga affischer där Uncle Sam riktar den uppmaningen till amerikanerna. Men den amerikanska regeringen har, enligt en artikel i Svenska Dagbladet, rekommenderat invånarna i landet att använda tandtråd. Det här rådet gjorde entré 1979, men vad är bakgrunden till det? Det var vad nyhetsbyrån AP ville veta. När man ställde frågan fick man dock inget svar, istället togs rekommendationen bort. AP fortsatte att trycka på för att få ett svar, och då erkände den amerikanska hälsovårdsmyndigheten att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att tandtråd skulle göra någon nytta mot tandbesvär som karies och plack.Kvinna med tandtråd

Av detta drog nyhetsbyrån slutsatsen att det var helt onödigt att använda tandtråd, och detta är också vad som har rapporterats i flera svenska medier. Men är det så?

Olika råd för olika munnar

Vi människor ser olika ut, även i munnen. Och precis som en femåring inte ser ut som en 40-åring så ser de också olika ut i munnen. Det är viktigt att göra rent munnen ordentligt, och tandtråd är ofta det bästa sättet att göra det på. Men för en del kan något annat fungera bättre, kanske mellanrumsborste eller tandstickor. Tandtråd kräver en viss skicklighet, men är å andra sidan det bästa alternativet för den vars tänder sitter tätt.

Allra bäst är att rådgöra med sin tandläkare eller tandhygienist, om vilken metod man ska använda för att göra rent mellan tänderna. Chansen är stor att svaret kommer att bli användande av tandtråd. Det gäller troligen även för amerikaner.