Regelbundna besök hos tandläkare ger bättre tandhälsa

Tandhälsan hos äldre är bättre än många år och detta tros bero på att allt fler går till tandläkaren regelbundet. För den som är rädd finns det sätt att komma över tandläkarskräcken.

 

dentist-pain-borowac-cure-52527Den främsta anledningen till varför folk undviker tandläkaren är oftast rädsla. Det finns dock sätt att bli av med sin fobi. Det främsta man ska göra är att välja en tandläkare som jobbar lugnt och alltid förklarar vad som sker under behandlingen. Det finns en Tandläkare i Göteborg på Hisingen som bland annat jobbar på detta sätt.

 

När en jämförelse av tandhälsa hos äldre gjordes i Västmanland insåg man att en 80-åring idag har mer tänder kvar än för tio år sedan. Detta skriver Sveriges Radio. Personalen på äldreboenden är även mer medvetna om tandhälsa och ser till att de boende får borsta tänderna med fluor, vilket motverkar den muntorrhet de vanligen får av mediciner och tabletter på äldre dar.

 

”Man kan se att alla de som har gått till tandläkaren regelbundet under alla år har flera tänder kvar”, säger tandhygienisten Åsa Muhr vid en intervju.

Så kan man motverka tandläkarskräck

Förutom att välja tandläkare mer omsorgsfullt finns det en rad andra saker man kan göra om man lider av tandläkarskräck. Det första tipset är att verkligen gå på sina besök och få in dem som rutin, minst en gång per år. Desto oftare man går, desto mindre smärta kommer man ha enligt Expressen. Tips nummer två är att sköta borstningen bra vilket minskar risken för smärtsamma tandläkarbesök. Dessutom bör man även söka hjälp i tid om något skulle ske med ens tänder. Tala alltid om att du är rädd och våga ställa frågor. De flesta tandläkare är mycket bemötande och förstående eftersom de behandlar många andra som lider av samma problem. Man kan även kontakta en psykolog om man har stora problem, eller be om lugnande medel.