Sköter du dina tänder?

En gång i tiden var skönhetsidealet att ha alla tänder kvar i munnen. Så ser det inte ut idag, men det betyder inte att vi alltid tar så väl hand om våra tänder som vi borde.

De flesta av oss borstar tänderna på kvällen. Men borstar du också tänderna på morgonen, före skolan eller arbetet? Och hur länge borstar du? Man bör borsta i minst två minuter, både morgon och kväll, och använda tandtråd en gång per dygn. Här slarvar många.

Men även om man borstar tänderna två gånger per dygn och använder kan man drabbas av karies eller ännu värre tillstånd, som tandlossning. Att sköta tänderna handlar inte bara om att borsta dem, utan också om vad man äter.Tandborstning

Alla vet att godis är dåligt för tänderna, eftersom det innehåller mycket socker. Men alla tänker inte på att det finns mycket socker även i andra livsmedel. Många typer av färdigmat innehåller stora mängder raffinerat socker, eftersom det får den att smaka bättre. Det kan alltså finnas mycket socker i en paj eller pirog. Men en stor del av det socker som moderna människor får i sig kommer från sötade drycker, inte minst från läsk. Dessa drycker innehåller dessutom ofta syror som fräter på tänderna.

Frukt är godis, brukar det ju heta, och ur en tandläkares perspektiv stämmer det ofta. Även frukt innehåller en hel del socker, och dessutom syror som inte heller är bra för tänderna. Även om frukt också innehåller nyttigheter som vitaminer och fibrer så innebär detta att choklad faktiskt kan vara bättre för tänderna än vissa frukter. Framför allt är det bättre än juice, som kan vara riktigt dåligt för tänderna.

En stor bov är småätande, som gör att munnens naturliga försvar mot nedbrytning får arbeta extra hårt, och till slut kan bli överansträngt. Det är därför man brukar säga till barn att de ska äta godis efter maten, och man bör tänka likadant även som vuxen, inte bara med sötsaker utan också med andra sockerhaltiga livsmedel. En bra rutin är att ta en fluortablett eller ett tuggummi med fluor eller xylitol efter att man ätit på dagen.

Inte bara bra för munnen

Den som sköter sina tänder kommer att må bättre, och spara in dyra tandläkarräkningar. Kanske kommer man rent av att uppleva hälsoförbättringar på oväntade områden.

Det finns faktiskt också forskning som tyder på att dålig tandhygien kan vara en riskfaktor för att utveckla demens. I en studie från University of California på äldre löpte de som inte borstade tänderna varje dag 65 % högre risk att utveckla demens, jämfört med de som borstade tänderna varje dag. Vad detta beror på vet man inte än, men en teori är att bakterier som frodas i tandköttet hos den som inte sköter sin tandhygien kan vandra uppåt och angripa hjärnan.

Så du som inte använder tandtråd: gör det. Du investerar inte bara i din munhälsa, utan även i din mentala hälsa.